Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Morszczuk w sosie zielonym

Składniki:
  • 80 dag filetów z morszczuka
  • 1 szklanka posiekanego koperku
    po 1 łyżeczce posiekanych zielonych listków:
  • kolendry, estragonu, bazylii i mięty
  • (lub po 1/4 łyżeczki ziół suszonych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta szafranu
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
Umyte i osuszone filety skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem, przykryj i wstaw na godzinę do lodówki.

W płaskim rondlu stop masło, zeszklij na nim drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Następnie włóż filety, skrop je sokiem z cytryny, zalej winem, a na koniec posyp skórką otartą z cytryny, szafranem, ziołami i cukrem. Po przykryciu duś na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec posyp posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...