- 4-6 makreli (175 g każda)
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 małe ostre papryczki
- 3 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 1 pęczek koperku lub natki pietruszki
- 3 łyżki octu winnego
- 3 łyżki oleju
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- sól, pieprz
Obrany czosnek posiekaj, oczyszczone marchewkę i papryczki umyj i potnij w krążki. Następnie włóż je do naczynia żaroodpornego, dodaj ziarna kolendry i liście laurowe, całość skrop łyżką oleju i wstaw na 10 minut do mocno nagrzanego (220°C) piekarnika, aż marchew będzie w połowie upieczona, czyli jeszcze twardawa. Wtedy wyjmij naczynie z piekarnika, na jarzynach poukładaj ryby, skrop je ciepłym olejem, oprósz pieprzem i solą i wstaw z powrotem do pieczenia na 20 minut.
Wyjęte z pieca makrele przenieś na ogrzany półmisek, skrop octem i sosem pozostałym z pieczenia i odstaw do wystudzenia, gdyż tak przygotowaną rybę podaje się na zimno, a dekoruje umytą i podzieloną na gałązki zieleniną i plasterkami wyparzonej cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz