Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Makrela na zimno

Składniki na 4 porcje:
  • 4-6 makreli (175 g każda)
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 małe ostre papryczki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek koperku lub natki pietruszki
  • 3 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki oleju
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • sól, pieprz
Makrele oczyść, oddziel łby, opłucz i w kilku miejscach niezbyt głęboko ponacinaj ich grzbiety.

Obrany czosnek posiekaj, oczyszczone marchewkę i papryczki umyj i potnij w krążki. Następnie włóż je do naczynia żaroodpornego, dodaj ziarna kolendry i liście laurowe, całość skrop łyżką oleju i wstaw na 10 minut do mocno nagrzanego (220°C) piekarnika, aż marchew będzie w połowie upieczona, czyli jeszcze twardawa. Wtedy wyjmij naczynie z piekarnika, na jarzynach poukładaj ryby, skrop je ciepłym olejem, oprósz pieprzem i solą i wstaw z powrotem do pieczenia na 20 minut.

Wyjęte z pieca makrele przenieś na ogrzany półmisek, skrop octem i sosem pozostałym z pieczenia i odstaw do wystudzenia, gdyż tak przygotowaną rybę podaje się na zimno, a dekoruje umytą i podzieloną na gałązki zieleniną i plasterkami wyparzonej cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...