- 1 kg leszcza
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki tłuszczu
- 2 cebule
- 1 mała włoszczyzna
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- sok z 1 cytryny
- 1 opakowanie zupy jarzynowej
- pieprz, cukier
Oczyszczoną włoszczyznę umyj, a cebule obierz. Głowę i ogon ryby, jedną cebulę oraz włoszczyznę zalej 3 szklankami wody, dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Wywar przecedź przez gęste sito.
Rybę obsmaż na połowie tłuszczu i zdejmij z patelni. Drugą cebulę pokrój w krążki i zrumień na pozostałym tłuszczu, po czym zalej wywarem i podduś. Włóż rybę, przypraw do smaku sokiem, solą i cukrem, i podduś jeszcze przez 10 minut.
Wyłożoną na półmisek rybę podaj z kapustą zasmażaną z grzybami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz