Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Leszcz po warmińsku

Składniki na 6 porcji:
  • 1 kg leszcza
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 2 cebule
  • 1 mała włoszczyzna
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • sok z 1 cytryny
  • 1 opakowanie zupy jarzynowej
  • pieprz, cukier
Rybę spraw, umyj, obierz z ości, osusz, podziel na porcje i oprósz zupą jarzynową (w proszku), pieprzem i mąką.

Oczyszczoną włoszczyznę umyj, a cebule obierz. Głowę i ogon ryby, jedną cebulę oraz włoszczyznę zalej 3 szklankami wody, dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Wywar przecedź przez gęste sito.

Rybę obsmaż na połowie tłuszczu i zdejmij z patelni. Drugą cebulę pokrój w krążki i zrumień na pozostałym tłuszczu, po czym zalej wywarem i podduś. Włóż rybę, przypraw do smaku sokiem, solą i cukrem, i podduś jeszcze przez 10 minut.

Wyłożoną na półmisek rybę podaj z kapustą zasmażaną z grzybami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...