Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Krokiety rybne

Składniki na 4 porcje:
  • 1/2 kg filetów z dorsza lub innej morskiej ryby
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 litr rosołu z kury
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajo
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 kajzerki
  • bułka tarta
  • olej
  • sól, pieprz
Filety gotuj 15 minut w rosole drobiowo-warzywnym, potem wyjmij i ostudź. Natkę umyj i drobno posiekaj. Teraz namocz w mleku kajzerki. Ryby i kajzerki zmiel w maszynce. Do masy dodaj potem jajko, oliwę z oliwek i natkę. Całość przypraw do smaku solą i pieprzem, po czym wyrób na gładką masę.

Z masy formuj wałeczki (tej samej wielkości), każdy obtocz w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć obrany czosnek, zrumień go i wyjmij. Następnie włóż krokiety i smaż je na złoty kolor z dwóch stron.

Tak przygotowane krokiety są wyjątkowo smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...