Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Placek z pieczarkami

Składniki na 4 porcje:
  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 40 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 3 jajka
  • 1 1/3 szklanki gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
Mąkę przesiej na stolnicę, zrób zagłębienie, wlej olej, dodaj wiórki masła i szczyptę soli. Zagnieć dodając nieco wody. Wyrabiaj tak długo, aż ciasto będzie odstawało od ręki. Następnie rozwałkuj na placek i wyłóż nim małą tortownicę, zawijając na brzeg foremki. Ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach. Wstaw do piekarnika o temperaturze 200°C i podpiecz przez 10 minut.

Pieczarki umyj, starannie oczyść i pokrój w plastry. Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na maśle. Duś pieczarki i podgrzewaj na średnim ogniu, aż wyparuje płyn. Następnie zdejmij z ognia i pozostaw do wystygnięcia.

Dodaj jajka wymieszane ze śmietaną. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę wyłóż na podpieczone ciasto i zapiekaj 20 minut w piekarniku.

Przed podaniem posyp pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...