- 2 małe karpie (po 1 kg każdy)
- 1 szklanka kefiru
- tarta bułka
- 1/2 łyżeczki papryki
- 1 jajo
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 średni korzeń chrzanu
- mąka do panierowania
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Jajko rozbełtaj z papryką. Kawałki ryby dokładnie osącz, po czym panieruj kolejno w mące, jajku i tartej bułce. Dzwonka smaż z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju.
Teraz obierz chrzan, umyj go, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i skrop sokiem z cytryny. Wiórkami chrzanu posyp rybę.
Jeśli chcesz, aby karp był smaczniejszy i lekkostrawny, dodaj do panierki szczyptę tymianku lub rozmarynu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz