Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Krążki ryby z chrzanem

Składniki na 6-8 porcji:
  • 2 małe karpie (po 1 kg każdy)
  • 1 szklanka kefiru
  • tarta bułka
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 1 jajo
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 średni korzeń chrzanu
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
Karpie wypatrosz, umyj i pokrój w dzwonka. Kefir przypraw solą i pieprzem. Rybę włóż do miski, zalej kefirem i wstaw na godzinę do lodówki.

Jajko rozbełtaj z papryką. Kawałki ryby dokładnie osącz, po czym panieruj kolejno w mące, jajku i tartej bułce. Dzwonka smaż z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju.

Teraz obierz chrzan, umyj go, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i skrop sokiem z cytryny. Wiórkami chrzanu posyp rybę.

Jeśli chcesz, aby karp był smaczniejszy i lekkostrawny, dodaj do panierki szczyptę tymianku lub rozmarynu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...