- 30-40 dag mrożonych filetów rybnych
- 1 1/2 szklanki wody
- 1 duża cebula
- 2 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżka soku z cytryny (szczypta kwasku cytrynowego)
- 3 łyżki oleju (oliwy z oliwek)
- 3 łyżki mąki (pszennej, żytniej lub mieszanej)
- 1/2 szklanki jogurtu (śmietany)
- 2 łyżki curry
- sól
Na patelni lub w rondelku przygotuj zasmażkę z oleju i mąki, i dolewaj wywar z ryby wciąż mieszając, aby nie dopuścić do powstania grudek. Tuż po zagotowaniu się sosu podstawowego dodaj jogurt, curry i sól, i porządnie wymieszaj sos, a następnie zalej nim ułożoną na półmisku rybę.
Podawaj albo na ciepło - z ziemniakami, albo na zimno - z białym pieczywem oraz zieloną sałatą lub surówką z kalafiora i marchewki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz