Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Ryba z curry

Składniki na 4 porcje:
  • 30-40 dag mrożonych filetów rybnych
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 1 duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka soku z cytryny (szczypta kwasku cytrynowego)
  • 3 łyżki oleju (oliwy z oliwek)
  • 3 łyżki mąki (pszennej, żytniej lub mieszanej)
  • 1/2 szklanki jogurtu (śmietany)
  • 2 łyżki curry
  • sól
Do rondla z wrzącą osoloną wodą, zakwaszoną sokiem z cytryny, wrzuć pokrojoną w talarki cebulę, liście laurowe i ziele angielskie, a następnie dodaj filety. Gotuj na małym ogniu, aż ryba zmięknie, po czym wraz z cebulą przełóż ją łyżką cedzakową na półmisek. Pozostały wywar z ryby odcedź i przestudź.

Na patelni lub w rondelku przygotuj zasmażkę z oleju i mąki, i dolewaj wywar z ryby wciąż mieszając, aby nie dopuścić do powstania grudek. Tuż po zagotowaniu się sosu podstawowego dodaj jogurt, curry i sól, i porządnie wymieszaj sos, a następnie zalej nim ułożoną na półmisku rybę.

Podawaj albo na ciepło - z ziemniakami, albo na zimno - z białym pieczywem oraz zieloną sałatą lub surówką z kalafiora i marchewki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...