Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Ryba na sposób grecki

Składniki:
  • 60 dag filetów z ryby morskiej
  • włoszczyzna (ok. 40 dag)
  • 2 cebule
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 liście laurowe
  • pieprz
  • sól
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia
Filety opłucz w zimnej wodzie, osusz, podziel na mniejsze kawałki, posól, skrop sokiem z cytryny, oprósz pieprzem, a na samym końcu odstaw w chłodne miejsce. Po godzinie panieruj je w mące i od razu smaż na oleju na złoty kolor.

Włoszczyznę umyj, obierz, opłucz, pokrój w słupki lub zetrzyj na tarce o bardzo dużych oczkach. Obraną cebulę pokrój w piórka. Teraz włoszczyznę i cebulę podsmaż na oleju (4 łyżki), skrop wodą, dodaj liście laurowe i duś wszystko do miękkości. Kiedy będą miękkie, wlej koncentrat pomidorowy rozprowadzony wodą (ćwierć szklanki), dopraw solą i pieprzem, szybko zagotuj.

Rybę ułóż na półmisku, przykryj równą warstwą warzyw (liście laurowe wyjmij), odstaw na kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...