Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Halibut w sosie ziołowym

Składniki:
  • 80 dag filetów z halibuta
  • sok z cytryny
  • 2 szklanki śmietanki kremówki
  • 1/2 szklanki jogurtu
  • 1 łyżka keczupu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanych listków majeranku
  • 1 łyżka posiekanych listków cząbru
  • 1 łyżka posiekanego szczawiu
  • 2 łyżki utartego żółtego sera
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
Umyte i osuszone filety skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem, przykryj i wstaw na godzinę do lodówki.

Śmietankę dokładnie wymieszaj z keczupem, mąką, jogurtem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny, cukrem i połową posiekanej zieleniny. Ułóż filety na żaroodporny, wysmarowanym masłem półmisku, zalej je przygotowanym sosem, posyp utartym serem i grudkami masła, wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 25-30 minut.

Przed podaniem posyp pozostałymi ziołami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...