Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Ryba w galarecie

Składniki:
  • 75 dag filetów z ryby słodkowodnej
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 białko z surowego jaja
  • 1 łyżka soku z cytryny
    wywar:
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 por
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
    do dekoracji:
  • 1 jajo na twardo
  • groszek konserwowy
  • listki natki pietruszki
Umyte i obrane warzywa pokrój, zalej wrzącą wodą i gotuj z dodatkiem podanych przypraw. Gdy warzywa będą prawie miękkie, włóż rybę i ugotuj ją na małym ogniu. Następnie wystudź w wywarze, wyjmij, ułóż na półmisku i udekoruj według uznania.

Żelatynę wymieszaj z 2 łyżkami zimnego wywaru i odstaw. Do pozostałego wywaru (2 szklanki) dodaj napęczniałą żelatynę, białko i sok z cytryny. Całość roztrzep, zagotuj, po czym przecedź przez lnianą ściereczkę. Tężejącą galaretą zalej rybę i wstaw do lodówki, by całkowicie zastygła.

Rybę w galarecie podawaj z ostrymi sosami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...