- 75 dag filetów z ryby słodkowodnej
- 1 łyżka żelatyny
- 1 białko z surowego jaja
- 1 łyżka soku z cytryny
- wywar:
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 por
- 1 liść laurowy
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- do dekoracji:
- 1 jajo na twardo
- groszek konserwowy
- listki natki pietruszki
Żelatynę wymieszaj z 2 łyżkami zimnego wywaru i odstaw. Do pozostałego wywaru (2 szklanki) dodaj napęczniałą żelatynę, białko i sok z cytryny. Całość roztrzep, zagotuj, po czym przecedź przez lnianą ściereczkę. Tężejącą galaretą zalej rybę i wstaw do lodówki, by całkowicie zastygła.
Rybę w galarecie podawaj z ostrymi sosami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz