Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Ryba faszerowana Maruszki

Składniki:
  • 50 dag filetów z ryby morskiej
  • 1 jajo
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka żelatyny
  • pieprz ziołowy
  • gałka muszkatołowa
  • 3 łyżki octu
  • sól, cukier
    wywar:
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • sól
    do dekoracji:
  • natka pietruszki
    ponadto:
  • dla każdego porcja sosu tatarskiego lub chrzanowego
Warzywa do przygotowania wywaru umyj i obierz. Rybę namocz w wodzie (3 szklanki) z octem, a po godzinie wyjmij, osusz i zmiel w maszynce wraz z obraną cebulą. Teraz dodaj jajo, kaszę mannę, rodzynki, gałkę muszkatołową, pieprz ziołowy, sól i cukier do smaku, wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Następnie wyłóż masę na pergamin, ścisło zawiń, formując rulon o średnicy szklanki, papier na końcach mocno skręć i zawiąż bawełnianą nicią.

W garnku zagotuj posoloną wodę z obranymi warzywami, zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym. Włóż do niej rybę i gotuj godzinę, a następnie odstaw, by wystygła. Zimną już rybę wyjmij z wywaru, rozwiń z papieru i pokrój w plastry.

Do 2 szklanek przestudzonego wywaru dodaj przygotowaną według przepisu na opakowaniu żelatynę. Rybę ułóż na półmisku, udekoruj ugotowaną marchewką i listkami natki, po czym delikatnie zalej tężejącą galaretą. Odstaw do całkowitego zastygnięcia.

Podawaj z sosem tatarskim z kaparami lub z sosem chrzanowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...