- 50 dag filetów z ryby morskiej
- 1 jajo
- 1 mała cebula
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżka żelatyny
- pieprz ziołowy
- gałka muszkatołowa
- 3 łyżki octu
- sól, cukier
- wywar:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- sól
- do dekoracji:
- natka pietruszki
- ponadto:
- dla każdego porcja sosu tatarskiego lub chrzanowego
Następnie wyłóż masę na pergamin, ścisło zawiń, formując rulon o średnicy szklanki, papier na końcach mocno skręć i zawiąż bawełnianą nicią.
W garnku zagotuj posoloną wodę z obranymi warzywami, zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym. Włóż do niej rybę i gotuj godzinę, a następnie odstaw, by wystygła. Zimną już rybę wyjmij z wywaru, rozwiń z papieru i pokrój w plastry.
Do 2 szklanek przestudzonego wywaru dodaj przygotowaną według przepisu na opakowaniu żelatynę. Rybę ułóż na półmisku, udekoruj ugotowaną marchewką i listkami natki, po czym delikatnie zalej tężejącą galaretą. Odstaw do całkowitego zastygnięcia.
Podawaj z sosem tatarskim z kaparami lub z sosem chrzanowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz