- 80 dag filetów z halibuta
- 1 duża pietruszka
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 6-8 wydrylowanych suszonych śliwek
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- szczypta cukru
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka śmietany
- sól
Filety osącz z mleka, obtocz w mące i obsmaż na silnie rozgrzanym oleju. Następnie przełóż je do płaskiego rondla, skrop wodą, w której moczyły się śliwki, posyp pokrojoną pietruszką i pokrojonymi w paseczki śliwkami, polej stopionym masłem i duś pod przykryciem na małym ogniu 5-7 minut.
Śmietanę wymieszaj z łyżką mąki, sokiem i skórką z cytryny, cukrem i ewentualnie szczyptą soli. Tak uzyskanym sosem zalej rybę, lekko potrząśnij rondlem, posyp natką pietruszki i całość podduś jeszcze przez 5-6 minut.
Podawaj z makaronem lub ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz