Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Halibut w sosie pietruszkowym

Składniki:
  • 80 dag filetów z halibuta
  • 1 duża pietruszka
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 6-8 wydrylowanych suszonych śliwek
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka śmietany
  • sól
Do mleka dodaj łyżeczkę soli i dokładnie wymieszaj. Umyte i osuszone filety ułóż w salaterce, zalej mlekiem, przykryj i wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Opłukane śliwki namocz w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Obraną pietruszkę pokrój w cienkie słupki.

Filety osącz z mleka, obtocz w mące i obsmaż na silnie rozgrzanym oleju. Następnie przełóż je do płaskiego rondla, skrop wodą, w której moczyły się śliwki, posyp pokrojoną pietruszką i pokrojonymi w paseczki śliwkami, polej stopionym masłem i duś pod przykryciem na małym ogniu 5-7 minut.

Śmietanę wymieszaj z łyżką mąki, sokiem i skórką z cytryny, cukrem i ewentualnie szczyptą soli. Tak uzyskanym sosem zalej rybę, lekko potrząśnij rondlem, posyp natką pietruszki i całość podduś jeszcze przez 5-6 minut.

Podawaj z makaronem lub ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...