Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Ryba w sezamie

Składniki na 4 porcje:
  • 30-40 dag mrożonych filetów rybnych
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka mrożonej mieszanki warzywnej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki (pszennej, żytniej lub mieszanej)
  • 6 łyżek startego żółtego sera (najlepiej mozzarelli)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki ziarna sezamowego
  • sól, pieprz
Filety i mieszankę warzywną wrzuć do podgrzanego w rondlu mleka, doprowadź do wrzenia, przykryj i podgrzewaj, aż ryba i warzywa zmiękną. Następnie przełóż je łyżką cedzakową do żaroodpornego naczynia, a mleko odstaw do przestudzenia.

W rondelku lub na patelni na niewielkim ogniu rozpuść masło, dodaj mąkę, wymieszaj. Do zasmażki powoli wlej przestudzone mleko, wciąż mieszając, by uniknąć tworzenia się grudek. Sos podgrzewaj do wrzenia aż zgęstnieje.

Zestaw rondel z ognia i dodaj do sosu 4 łyżki sera oraz sól i pieprz, a następnie polej nim rybę z warzywami. Całość posyp resztą sera, bułką tartą, oraz ziarnem sezamowym. Wstaw do piekarnika (rozgrzanego do 180°C) do chwili, kiedy ziarenka sezamu nabiorą złotego koloru.

Podawaj z ziemniakami piure i z surówką, np. z warzyw mieszanych, z marchewki i jabłek, z selera i jabłek, albo z zieloną sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...