Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Halibut w jarzynach

Składniki na 2 porcje:
  • 2 plastry halibuta (dzwonka po 20 dag)
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 fenkuł (ok. 20 dag)
  • lub 1-2 małe pory
  • 1 kostka rosołu drobiowo-warzywnego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • mąka do panierowania
    do dekoracji:
  • 1 cytryna
Opłucz i osusz kawałki ryby. Skrop je jedną łyżką soku z cytryny i odłóż na kilka minut. Następnie obierz marchew i ziemniaki, umyj je i pokrój w słupki. Oczyść fenkuł, cześć zieloną odłóż, a resztę kopru umyj i pokrój na kawałki. Przygotowane warzywa wrzuć do garnka z wrzącą wodą, dodaj kostkę Kogutek - gotuj około 10 minut.

W tym czasie osusz plastry ryby i obtocz w mące. Rozgrzej olej na patelni, podsmaż halibuta z obu stron na złoty kolor. Następnie zmniejsz ogień, smaż rybę jeszcze 10 minut. Na drugiej patelni rozpuść tłuszcz i dodaj miód. Teraz wrzuć osączone warzywa, obtocz je w sosie. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszaj z drobno posiekanymi zielonymi częściami kopru. Wyjmij rybę i warzywa na półmisek, całość udekoruj kawałkami cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...