- 2 plastry halibuta (dzwonka po 20 dag)
- 2 średnie ziemniaki
- 2 średnie marchewki
- 1 fenkuł (ok. 20 dag)
- lub 1-2 małe pory
- 1 kostka rosołu drobiowo-warzywnego
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- mąka do panierowania
- do dekoracji:
- 1 cytryna
W tym czasie osusz plastry ryby i obtocz w mące. Rozgrzej olej na patelni, podsmaż halibuta z obu stron na złoty kolor. Następnie zmniejsz ogień, smaż rybę jeszcze 10 minut. Na drugiej patelni rozpuść tłuszcz i dodaj miód. Teraz wrzuć osączone warzywa, obtocz je w sosie. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszaj z drobno posiekanymi zielonymi częściami kopru. Wyjmij rybę i warzywa na półmisek, całość udekoruj kawałkami cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz