- 4 kotlety schabowe
- 4 plastry rostbefu
- 4 kotlety jagnięce
- 15 dag wędzonego boczku
- 1 kg ziemniaków
- 4 kolby kukurydzy
- kilka strąków papryki
- 4 banany
- 1 łyżka oleju
- marynata do schabu:
- 1/2 szklanki białego wina
- skórka skrojona z 1 pomarańczy
- 1 łyżka oleju
- kawałek selera naciowego pokrojonego na cząstki
- 3 ziarna pieprzu
- 1 liść laurowy
- marynata do wołowiny:
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki octu winnego
- 1 pokrojona cebula
- 1 pokrojona marchewka
- szczypta estragonu
- szczypta tymianku.
- marynata do jagnięciny:
- 3 zmiażdżone z solą ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 2 zmiażdżone ziarna ziela angielskiego
- 2 zmiażdżone ziarna jałowca
- sok z 1 cytryny
- jarzynka do mięs
Teraz przygotuj ziemniaki: obierz je, pokrój w cienkie plasterki, sparz i osusz. Boczek pokrój w kostkę. Na kawałku folii aluminiowej rozłóż ziemniaki, posyp je boczkiem i piecz około 5 minut.
Kukurydzę przekrój na połowę (wszerz) i lekko natrzyj olejem. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne, pokrój na kawałki. Banany obierz, nadkrój w cienkie plasterki i piecz 3 minuty. Razem z kukurydzą i ziemniakami podawaj do mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz