Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Mięso i warzywa z grilla

Składniki na 8 porcji:
  • 4 kotlety schabowe
  • 4 plastry rostbefu
  • 4 kotlety jagnięce
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 1 kg ziemniaków
  • 4 kolby kukurydzy
  • kilka strąków papryki
  • 4 banany
  • 1 łyżka oleju
    marynata do schabu:
  • 1/2 szklanki białego wina
  • skórka skrojona z 1 pomarańczy
  • 1 łyżka oleju
  • kawałek selera naciowego pokrojonego na cząstki
  • 3 ziarna pieprzu
  • 1 liść laurowy
    marynata do wołowiny:
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 pokrojona cebula
  • 1 pokrojona marchewka
  • szczypta estragonu
  • szczypta tymianku.
    marynata do jagnięciny:
  • 3 zmiażdżone z solą ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 2 zmiażdżone ziarna ziela angielskiego
  • 2 zmiażdżone ziarna jałowca
  • sok z 1 cytryny
  • jarzynka do mięs
Dzień wcześniej przygotuj marynaty i natrzyj nimi porcje mięsa. Mięso wstaw do lodówki. Następnie wyjmij mięsa z marynaty, lekko je osusz i posmaruj olejem, posyp jarzynką. Tak przygotowane połóż na rozgrzanym grillu, a w połowie pieczenia odwróć.

Teraz przygotuj ziemniaki: obierz je, pokrój w cienkie plasterki, sparz i osusz. Boczek pokrój w kostkę. Na kawałku folii aluminiowej rozłóż ziemniaki, posyp je boczkiem i piecz około 5 minut.

Kukurydzę przekrój na połowę (wszerz) i lekko natrzyj olejem. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne, pokrój na kawałki. Banany obierz, nadkrój w cienkie plasterki i piecz 3 minuty. Razem z kukurydzą i ziemniakami podawaj do mięsa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...