Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Chrupka ryba

Składniki na 6 porcji:
  • 1 kg filetów rybnych (np. dorsz, sola)
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • sól
  • 6 dag masła
  • 6 dag bułki tartej
  • 4 dag mielonych migdałów
  • pieprz
  • 1 gałązka tymianku
  • 3 łyżki stołowe oliwy
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • olej do formy
Zacznij od nagrzania piekarnika do temperatury 180°C. Potem przygotuj filety: skrop je 3 łyżkami stołowymi soku z cytryny i posól.

Masło rozpuść, wymieszaj z tartą bułką, migdałami, solą, pieprzem i resztą soku z cytryny. Teraz umyj tymianek.

Formę do pieczenia lekko natłuść, ułóż w niej filety. Posyp je mieszanką z tartej bułki, tymiankiem i obficie skrop oliwą. Następnie dolej 3/4 wywaru, rybę piecz w piekarniku 35 minut na złotobrązowo. Jeśli trzeba, dolej resztkę wywaru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...