Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Antylskie racuchy z dorsza

Składniki:
  • 60 dag filetów
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 3-4 szklanki mąki
  • 4 dag drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka i przegotowanej wody
  • olej do smażenia
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • jarzynka
Roztarte z cukrem i mlekiem drożdże odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce. Drobno posiekany czosnek utrzyj z jarzynką, pieprzem i tymiankiem. Rybę i cebulę zmiel w maszynce i wymieszaj z czosnkiem.

Do miski przesiej mąkę i powoli wlewaj drożdże oraz wodę, stale mieszając, aż powstanie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Wówczas dodaj mieloną rybę i całość dokładnie wymieszaj na jednolitą, gładką masę. Miskę przykryj czystą ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu na 1-2 godziny.

Na patelni mocno rozgrzej olej i kładź łyżką ciasto w kształt niewielkich racuszków, które należy smażyć z obu stron na złoty kolor.

Do tego dania pasują zarówno surówki, jak i sosy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...