- 60 dag filetów
- 5-6 ząbków czosnku
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 3-4 szklanki mąki
- 4 dag drożdży
- 1/2 szklanki ciepłego mleka i przegotowanej wody
- olej do smażenia
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- jarzynka
Do miski przesiej mąkę i powoli wlewaj drożdże oraz wodę, stale mieszając, aż powstanie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Wówczas dodaj mieloną rybę i całość dokładnie wymieszaj na jednolitą, gładką masę. Miskę przykryj czystą ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu na 1-2 godziny.
Na patelni mocno rozgrzej olej i kładź łyżką ciasto w kształt niewielkich racuszków, które należy smażyć z obu stron na złoty kolor.
Do tego dania pasują zarówno surówki, jak i sosy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz