Składniki:
- 4 małe chleby o średnicy około 12 cm
- 1 marchewka
- 1 seler
- 1 cebula
- 500 ml zakwasu na żurek
- 1 białko
- 2 suszone podgrzybki
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki śmietany
- 2 ząbki czosnku
- szczypta majeranku
- sól
Sposób przyrządzenia:
Warzywa obrać, ugotować.
Dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie i grzyby.
Gotować jeszcze około 1 godzinę. Wywar przecedzić, dolać zakwas i przetarty czosnek (zupa powinna być lekko zawiesista). Pod koniec dodać śmietanę i doprawić.
Z chleba wydrążyć środek, od wewnątrz wysmarować
białkiem.
Zapiekać w temperaturze 180ºC przez 10 minut. Do tak przygotowanych chlebów wlać gorący żurek.
Można do środka włożyć gotowaną białą kiełbasę.
Zapiekać w temperaturze 180ºC przez 10 minut. Do tak przygotowanych chlebów wlać gorący żurek.
Można do środka włożyć gotowaną białą kiełbasę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz