Szukaj przepisów

poniedziałek, 9 lipca 2012

Żurek w chlebie

Składniki:
  • 4 małe chleby o średnicy około 12 cm
  • 1 marchewka
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 1 białko
  • 2 suszone podgrzybki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta majeranku
  • sól

Sposób przyrządzenia:
Warzywa obrać, ugotować.
Dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie i grzyby.
Gotować jeszcze około 1 godzinę. Wywar przecedzić, dolać zakwas i przetarty czosnek (zupa powinna być lekko zawiesista). Pod koniec dodać śmietanę i doprawić. 
Z chleba wydrążyć środek, od wewnątrz wysmarować białkiem.
Zapiekać w temperaturze 180ºC przez 10 minut. Do tak przygotowanych chlebów wlać gorący żurek.
Można do środka włożyć gotowaną białą kiełbasę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...