Szukaj przepisów

poniedziałek, 9 lipca 2012

Zalewajka

Składniki:
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 litr wywaru mięsnego
  • 15 dag wędzonego boczku lub kiełbasy
  • włoszczyzna
  • łyżka oleju
  • 2 duże cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • kilka suszonych grzybów
  • 1/2 litra barszczu
  • majeranek
  • pieprz, sól

Sposób przyrządzania:
W wywarze mięsnym ugotować ziemniaki. Grzyby namoczyć w małej ilości wody i pokroić. Włoszczyznę obrać i razem z grzybami dodać do gotujących się ziemniaków. Gdy warzywa będą miękkie, wyjąć je. Na patelni podgrzać tłuszcz, zrumienić cebulę pokrojoną w kostkę oraz pokrojony boczek lub kiełbasę. Dodać do ziemniaków, wlać biały barszcz,(żur) chwilę gotować. Przyprawić zupę solą, pieprzem, majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem. 
Podawać z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...