Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 litr wywaru mięsnego
- 15 dag wędzonego boczku lub kiełbasy
- włoszczyzna
- łyżka oleju
- 2 duże cebule
- 4-5 ząbków czosnku
- kilka suszonych grzybów
- 1/2 litra barszczu
- majeranek
- pieprz, sól
Sposób przyrządzania:
W wywarze mięsnym ugotować ziemniaki. Grzyby namoczyć w małej ilości wody i pokroić. Włoszczyznę obrać i razem z grzybami dodać do gotujących się ziemniaków. Gdy warzywa będą miękkie, wyjąć je. Na patelni podgrzać tłuszcz, zrumienić cebulę pokrojoną w kostkę oraz pokrojony boczek lub kiełbasę. Dodać do ziemniaków, wlać biały barszcz,(żur) chwilę gotować. Przyprawić zupę solą, pieprzem, majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem.
Podawać z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz