- 3 banany
- 2 winne jabłka
- 2 pomarańcze
- 15 dag suszonych moreli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wody, goździk
- 1 mały kawałek cynamonu
- 1 kieliszek złocistego rumu
- po 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, laskowych i migdałów
- 2 łyżki białego wytrawnego wina
- 1-2 gałązki świeżej mięty
Obrane owoce pokrój w kostkę, usuń pestki i skrop sokiem z cytryny. Umyte suszone morele sparz wrzątkiem, osącz na sicie i zalej winem. Wymieszaj owoce w salaterce i zalej je gorącym przecedzonym syropem, a po ostygnięciu wstaw na 2-3 godziny do lodówki.
Przed podaniem skrop rumem, posyp posiekanymi orzechami i udekoruj listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz