Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Torcik dla Ewy i Adama

Składniki na 20 porcji:
  • 6 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 puszka mandarynek w syropie (850 g)
  • 2 torebki budyniu o smaku śmietankowym
  • 2 szklanki soku pomarańczowego
  • 3 szklanki śmietany kremówki
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 torebki „fiksu” do śmietanki
  • 20 sztuk herbatników typu petit-beurre (połowa z czekoladą)
Żółtka utrzyj z cukrem, białka ubij z cukrem waniliowym na sztywną pianę, a mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z żółtkami i połącz z ubitymi białkami.

Ciasto nałóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw na 15 minut do piecyka o temperaturze 200°C, po czym ostudź. Mandarynki osącz z syropu i ułóż na cieście (20 cząstek odłóż na później).

Proszek budyniowy wymieszaj ze szklanką syropu. Natomiast sok pomarańczowy podgrzej z pozostałym syropem i - mieszając - wlej rozpuszczony budyń i razem zagotuj. Otrzymany w ten sposób krem budyniowy przykryj mandarynkami, wyrównaj powierzchnię i wstaw ciasto na godzinę do lodówki. Schłodzoną kremówkę ubij z cukrem pudrem i „fiksem” do śmietany.

Na kremie budyniowym rozsmaruj bitą śmietanę i na wierzchu ułóż szachownicę z herbatników zwykłych i tych z czekoladą.

Torcik podaj pokrojony i udekorowany resztą mandarynek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...