- 6 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 puszka mandarynek w syropie (850 g)
- 2 torebki budyniu o smaku śmietankowym
- 2 szklanki soku pomarańczowego
- 3 szklanki śmietany kremówki
- 6 łyżek cukru pudru
- 3 torebki „fiksu” do śmietanki
- 20 sztuk herbatników typu petit-beurre (połowa z czekoladą)
Ciasto nałóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw na 15 minut do piecyka o temperaturze 200°C, po czym ostudź. Mandarynki osącz z syropu i ułóż na cieście (20 cząstek odłóż na później).
Proszek budyniowy wymieszaj ze szklanką syropu. Natomiast sok pomarańczowy podgrzej z pozostałym syropem i - mieszając - wlej rozpuszczony budyń i razem zagotuj. Otrzymany w ten sposób krem budyniowy przykryj mandarynkami, wyrównaj powierzchnię i wstaw ciasto na godzinę do lodówki. Schłodzoną kremówkę ubij z cukrem pudrem i „fiksem” do śmietany.
Na kremie budyniowym rozsmaruj bitą śmietanę i na wierzchu ułóż szachownicę z herbatników zwykłych i tych z czekoladą.
Torcik podaj pokrojony i udekorowany resztą mandarynek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz