- 50 dag mąki
- 2/3 szklanki mleka
- 10 dag cukru
- 10 dag masła
- 1 jajo
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 dag drożdży, sól
- nadzienie:
- 40 dag maku
- 15 dag cukru
- 2 białka
- 1 łyżka masła
- 10 dag rodzynek
- 5 dag posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
Mak opłucz, zalej wrzątkiem i gotuj przez 15 minut. Po odcedzeniu przepuść 3 razy przez maszynkę. Następnie wymieszaj z cukrem i podgrzej - staje mieszając - aż cukier się rozpuści. Dodaj masło, umyte i osączone rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Na koniec wymieszaj z ubitymi na pianę białkami.
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na dwa prostokąty grubości 0,5 cm. Na każdym rozsmaruj połowę nadzienia, pozostawiając czysty brzeg ciasta o szerokości 2 cm. Zwiń ciasto z nadzieniem w rulony, ułóż na natłuszczonej blasze i odstaw do wyrośnięcia. Upiecz (50 minut) w temperaturze 200°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz