Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Prawdziwie świąteczny makowiec

Składniki:
  • 50 dag mąki
  • 2/3 szklanki mleka
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 1 jajo
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 dag drożdży, sól
    nadzienie:
  • 40 dag maku
  • 15 dag cukru
  • 2 białka
  • 1 łyżka masła
  • 10 dag rodzynek
  • 5 dag posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
Przygotuj ciasto: drożdże rozetrzyj z łyżką cukru. Dodaj ciepłe mleko oraz 4 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodaj jajko, żółtka utarte z resztą cukru, cukier waniliowy, mąkę i szczyptę soli. Wyrób ciasto, wlej stopione masło, ponownie wyrób i odstaw do wyrośnięcia.

Mak opłucz, zalej wrzątkiem i gotuj przez 15 minut. Po odcedzeniu przepuść 3 razy przez maszynkę. Następnie wymieszaj z cukrem i podgrzej - staje mieszając - aż cukier się rozpuści. Dodaj masło, umyte i osączone rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Na koniec wymieszaj z ubitymi na pianę białkami.

Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na dwa prostokąty grubości 0,5 cm. Na każdym rozsmaruj połowę nadzienia, pozostawiając czysty brzeg ciasta o szerokości 2 cm. Zwiń ciasto z nadzieniem w rulony, ułóż na natłuszczonej blasze i odstaw do wyrośnięcia. Upiecz (50 minut) w temperaturze 200°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...