Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Kurczę w sosie kaparowym

Składniki na 4 porcje:
  • 4 filety z kurczaka
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 1/2 litra rosołu z kury
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki masła
  • sok i skórka z 1/2 cytryny
  • mąka
  • sól
  • cukier
Przygotuj sos: łyżeczkę mąki zrumień na łyżce masła, wlej zimny rosół i - mieszając - zagotuj. Wsyp kapary, dodaj sok z cytryny i szczyptę cukru i gotuj je 5 minut. Dopraw do smaku solą.

Filety natrzyj skórką z cytryny i solą, po czym obsmaż je na łyżce masła. Następnie wlej wino i duś kurczaka (20 minut). Po wyłożeniu na półmisek podaj oblane gorącym sosem kaparowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...