Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Pieczone pierogi

Składniki:
    ciasta:
  • 30 dag mąki
  • 1/2 kostki masła
  • szczypta soli
    nadzienie:
  • 25 dag wołowiny
  • 1-2 cebule
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1/2 zmielonego kminku
  • przyprawa do kotletów mielonych - zamiast soli
  • kilka oliwek
  • 1 żółtko
  • olej
Na oleju zeszklij posiekaną cebulę, dodaj rodzynki, pokrojone w małą kostkę mięso, pokrojone w plasterki oliwki oraz przyprawy. Usmaż wszystko, mieszając dodaj odrobinę przyprawy do kotletów. Zrumień.

Z mąki, soli oraz masła pokrojonego na płatki wyrób grudkowatą masę i dolej tyle wody, aby zagnieść twarde ciasto. Rozwałkuj je następnie na grubość 3 mm, pokrój na prostokąty. Na każdy kawałek ciasta nałóż po łyżce nadzienia, zwilż brzegi wodą i pozlepiaj. Posmaruj pierogi żółtkiem i upiecz (10 minut) w temperaturze 200°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...