Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Surówka z młodej kapusty

Składniki:
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 2 małe dymki ze szczypiorem
  • 2 młode marchewki
    sos winegret:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego (niekoniecznie)
  • 1 łyżka octu winnego lub z jabłek
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, potem umyj, osusz i poszatkuj. Marchewki oskrob, opłucz i zetrzyj na tarce do jarzyn (o dużych otworach). Dymki obierz i drobno posiekaj. Włóż kapustę do salaterki, wymieszaj z marchewką i posiekaną cebulą.

Teraz czas na winegret: połącz oliwę z olejem sezamowym, dodaj ocet oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.

Na koniec polej surówkę sosem, wszystkie składniki starannie wymieszaj, po czym odstaw pod przykryciem w chłodne miejsce na 15 minut.

Przed podaniem posyp surówkę posiekanym szczypiorem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...