- ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 12 dag masła
- 1 jajo
- 2 dag drożdży
- 1/4 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- farsz:
- 20 dag pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka bułki tartej
- 3 jaja
- sól
- pieprz
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Dwa jaja ugotuj na twardo i posiekaj. Pieczarki i cebulę oczyść, drobno pokrój, podduś na maśle, przestudź i dokładnie wymieszaj z posiekanymi jajami, natką, bułką tartą i surowym trzecim jajem. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt, przykryj równą warstwą farszu, ciasno zroluj i przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Odstaw do wyrośnięcia. Roladę posmaruj z wierzchu słoną wodą, wstaw do ciepłego piekarnika i piecz w temperaturze 180-200°C aż nabierze złotego koloru (około 35 minut).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz