Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Strucla pieczarkowo-jajeczna

Składniki na 4 porcje:
    ciasto:
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 12 dag masła
  • 1 jajo
  • 2 dag drożdży
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
    farsz:
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 3 jaja
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Drożdże rozrób letnim mlekiem. Mąkę z solą wysyp na stolnicę, posiekaj z masłem, dodaj rozrobione drożdże i jajo oraz wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.

Dwa jaja ugotuj na twardo i posiekaj. Pieczarki i cebulę oczyść, drobno pokrój, podduś na maśle, przestudź i dokładnie wymieszaj z posiekanymi jajami, natką, bułką tartą i surowym trzecim jajem. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.

Podrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt, przykryj równą warstwą farszu, ciasno zroluj i przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Odstaw do wyrośnięcia. Roladę posmaruj z wierzchu słoną wodą, wstaw do ciepłego piekarnika i piecz w temperaturze 180-200°C aż nabierze złotego koloru (około 35 minut).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...