Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sos z chrzanu

Składniki na 4 porcje:
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 2-3 łyżki tartego chrzanu
  • 1 żółtko
  • cukier
  • biały pieprz
  • sól
W rondelku stop masło, dodaj mąkę. Tak przygotowaną białą zasmażkę rozprowadź bulionem i gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, białym pieprzem, sokiem, skórką z cytryny i szczyptą cukru. Dokładnie rozbełtaną z żółtkiem i chrzanem śmietanę wlej do sosu i wymieszaj. Całość podgrzej pilnując, aby nie zawrzała.

Podstawą jest, co prawda sos biały, choć nietrudno go zmodyfikować, dodając zamiast chrzanu 3-4 łyżki posiekanego koperku lub szczypiorku, 2-3 łyżki ostrej musztardy, przecieru pomidorowego lub ziół.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...