- 80 dag ziemniaków
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka soli
- starta gałka muszkatołowa
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki masła
Masło roztop. Razem z żółtkami, mąką, solą i szczyptą gałki muszkatołowej dodaj do ziemniaków. Wyrób gładkie ciasto.
Z ziemniaczanego ciasta uformuj wałeczek grubości palca. Pokrój go na około 5 cm kawałki.
Olej rozgrzej. Smaż na nim ziemniaczane paluszki z każdej strony na złoty kolor. Podawaj je z surówką (np. z białej lub kiszonej kapusty), jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa.
Do paluszków znakomicie pasuje też sos z jogurtu naturalnego wymieszanego z posiekaną cebulą lub szczypiorkiem.
Paluszki w wersji pikantnej będą smaczniejsze, jeśli ciasto doprawimy kilkoma kroplami sosu tabasco lub szczyptą curry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz