Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Smażone paluszki ziemniaczane

Składniki na 4 porcje:
  • 80 dag ziemniaków
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • starta gałka muszkatołowa
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki masła
Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Potem odcedź, ostudź i obierz. Na końcu przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa.

Masło roztop. Razem z żółtkami, mąką, solą i szczyptą gałki muszkatołowej dodaj do ziemniaków. Wyrób gładkie ciasto.

Z ziemniaczanego ciasta uformuj wałeczek grubości palca. Pokrój go na około 5 cm kawałki.

Olej rozgrzej. Smaż na nim ziemniaczane paluszki z każdej strony na złoty kolor. Podawaj je z surówką (np. z białej lub kiszonej kapusty), jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa.

Do paluszków znakomicie pasuje też sos z jogurtu naturalnego wymieszanego z posiekaną cebulą lub szczypiorkiem.

Paluszki w wersji pikantnej będą smaczniejsze, jeśli ciasto doprawimy kilkoma kroplami sosu tabasco lub szczyptą curry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...