Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Schab ze śliwkami

Składniki:
  • 50 dag schabu środkowego bez kości
  • 8 dag suszonych śliwek kalifornijskich
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • sól
  • pieprz
Schab umyj i osusz papierowym ręcznikiem, a później natrzyj solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem. Tak przygotowane pozostaw na pół godziny. Następnie posmaruj oliwą (pędzelkiem) i włóż do szklanego naczynia z przykrywką. Piecz w średnio nagrzanym piekarniku mniej więcej 90 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia schab szybko obłóż suszonymi śliwkami, przykryj i ponownie włóż do piekarnika. Miękkie mięso wyjmij i podziel na 8 plastrów.

Śliwki i wytworzony sos przetrzyj przez sito, dodaj miód i - jeżeli trzeba - dopraw do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...