- 1,2 kg schabu środkowego bez kości
- 20 dag suszonych śliwek (bez pestek)
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- bouquet garni (kilka gałązek natki pietruszki, liść laurowy, gałązka tymianku
- - związane razem i zawinięte w kawałek gazy)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- sól, pieprz
Wzdłuż schabu - pośrodku - ostrym nożem zrób dość głębokie kieszonki i umieść w nich namoczone w winie śliwki. Następnie mięso oprósz solą, pieprzem i mąką.
W szerokim rondlu rozgrzej tłuszcz (masło i oliwę) i mięso na silnym ogniu obrumień ze wszystkich stron. Podlej je teraz kilkoma łyżkami bulionu i wraz z bouquet garni duś pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut, cały czas uzupełniając wyparowany sos bulionem.
Dodaj śliwki i resztę bulionu. Duś schab jeszcze przez 30-40 minut, aż będzie miękki. Przełóż na ogrzany półmisek, udekoruj wokół śliwkami, trzymaj w cieple (np. w nagrzanym piekarniku).
Z rondla wyjmij bouquet garni, wlej wino i zagotuj. Uzyskany sos przelej do sosjerki.
Schab pokrój w plastry i podawaj z sosem, ziemniakami i zieloną sałatą mieszaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz