Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Schab nadziewany suszonymi śliwkami

Składniki na 8 porcji:
  • 1,2 kg schabu środkowego bez kości
  • 20 dag suszonych śliwek (bez pestek)
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • bouquet garni (kilka gałązek natki pietruszki, liść laurowy, gałązka tymianku
  • - związane razem i zawinięte w kawałek gazy)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
W garnuszku przygotuj bulion, włóż śliwki i gotuj je pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Potem 12 śliwek na 30 minut zalej winem, a potem osącz (wino zachowaj).

Wzdłuż schabu - pośrodku - ostrym nożem zrób dość głębokie kieszonki i umieść w nich namoczone w winie śliwki. Następnie mięso oprósz solą, pieprzem i mąką.

W szerokim rondlu rozgrzej tłuszcz (masło i oliwę) i mięso na silnym ogniu obrumień ze wszystkich stron. Podlej je teraz kilkoma łyżkami bulionu i wraz z bouquet garni duś pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut, cały czas uzupełniając wyparowany sos bulionem.

Dodaj śliwki i resztę bulionu. Duś schab jeszcze przez 30-40 minut, aż będzie miękki. Przełóż na ogrzany półmisek, udekoruj wokół śliwkami, trzymaj w cieple (np. w nagrzanym piekarniku).

Z rondla wyjmij bouquet garni, wlej wino i zagotuj. Uzyskany sos przelej do sosjerki.

Schab pokrój w plastry i podawaj z sosem, ziemniakami i zieloną sałatą mieszaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...