Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Schab z pieczarkami

Składniki:
  • 1 kg schabu
  • 30 dag pieczarek
  • 3 pory (białe części)
  • 1 jabłko
  • 1 cebula średniej wielkości
  • kawałek sera
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • oliwa
  • tymianek
  • majeranek
  • 1 łyżeczka jarzynki
  • sól
Schab pokrój w paski, posyp solą, przyprawą warzywną, utartym tymiankiem i majerankiem. Na patelni z rozgrzaną oliwą zrumień mięso, a następnie podlej je wodą i duś pod przykryciem przez około 30 minut.

Potnij pory w talarki, a ser w paski i podduś je w rondlu przez 15 minut razem z pokrojonymi w cząstki pieczarkami oraz drobno posiekaną cebulą. Gdy mięso będzie już miękkie, dodaj duszone jarzyny, osączony zielony groszek, pokrojone w cząstki jabłko, koncentrat pomidorowy. Całość wymieszaj i duś pod przykryciem jeszcze około 7 minut.

Podawaj z ryżem, kopytkami albo kluskami śląskimi i sałatą w sosie winegret, przybraną ćwiartkami pomidorów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...