Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka z kuskusu i pieczarek

Składniki:
  • 1 szklanka kuskusu
  • 15 dag pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 dag kiełków mieszanych
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • tymianek
  • sól
Pieczarki umyj i jeśli jest to potrzebne obierz ze skórki, po czym osusz je i cieniutko pokrój. Następnie włóż je na 2-3 minuty do osolonego i lekko zakwaszonego sokiem z cytryny wrzątku. Odcedź.

Kuskus zalej wrzącą osoloną wodą tak, by sięgała 2 cm ponad powierzchnię kaszy, przykryj i odstaw na 5 minut. Dodaj najpierw połowę oleju i delikatnie wymieszaj, a następnie połącz wszystko z pieczarkami i kiełkami. Całość dopraw solą, tymiankiem i sokiem z cytryny.

Roztrzep resztę oleju z jogurtem, zmiażdżonym czosnkiem, solą i tymiankiem, wlej do sałatki. Ponownie wymieszaj ją i odstaw do lodówki na godzinę. Przed podaniem sałatkę posyp posiekaną natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...