Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka z filetów dorsza

Składniki:
  • 50 dag filetów z dorsza
  • 1 spory seler
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka lekkiego bulionu
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 liście sałaty
  • 2-3 małe pomidory
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
Zagotuj bulion z otartą skórką cytryny i tymiankiem, włóż do niego filety z ryby i gotuj je na niewielkim ogniu około 20 minut, po czym zostaw w wywarze do ostygnięcia. Wyjmij je następnie łyżką cedzakową i pokrój w kostkę.

Dobrze umyty seler wrzuć do lekko osolonego wrzątku i gotuj 5-7 minut, potem osącz i przestudź. Teraz obierz, pokrój w słupki, skrop sokiem z cytryny, a na koniec połącz z rybą, sałatą, pomidorami i orzechami. Całość dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem, delikatnie wymieszaj z majonezem i udekoruj natką pietruszki. Przykryj i lekko schłódź.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...