Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Ryż wypiekany z morelami

Składniki:
  • 200 g ryżu
  • 400 ml mleka
  • 200 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • cukier waniliowy
  • 250 g moreli
  • 50 ml wiśniówki
  • 50 g migdałów bez skórki
  • 50 g czereśni koktajlowych
  • sól
Ryż ugotuj na mleku, potem go ostudź. Żółtka utrzyj z połową cukru pudru i wymieszaj z ryżem. Morele umyj, przekrój na połówki, gotuj 10 minut z 100 ml wody i resztą cukru.

Ryż włóż do posmarowanej masłem formy do babki. Zapiekaj 20 minut w temperaturze 200°C, następnie wyłóż na półmisek. Teraz skrop wiśniówką i syropem, w którym gotowały się morele. Ryż udekoruj morelami, czereśniami i migdałami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...