Szukaj przepisów

wtorek, 10 lipca 2012

Rybna z pulpecikami

Składniki:
  • duża płoć
  • duży leszcz
  • 2 średnie okonie lub karasie
  • 2 cebule
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • łyżeczka mielonego białego pieprzu
  • liść laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/4 szklanki tartej bułki
  • jajko
  • pęczek włoszczyzny
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 pojemnik śmietany wiejskiej lub jogurtowej
  • sól

Sposób przyrządzenia:
Ryby oskrobujemy z łusek, patroszymy, odcinamy głowy, ogony i skrzela, wyjmujemy kręgosłupy wraz z ośćmi, ale ich nie wyrzucamy.Natkę drobno siekamy.Ryby przekręcamy przez maszynkę, dodajemy namoczoną w mleku tartą bułkę, jajko, gałkę muszkatołową, imbir, biały pieprz i natkę.
Formujemy maleńkie gałeczki.Do dużego rondla wkładamy włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, głowy, ogony, skrzela i kręgosłupy rybie wraz z ośćmi, zalewamy trzema litrami wody, gotujemy pod przykryciem ponad godzinę.Przelewamy wywar przez sito, wyjmujemy warzywa.
Wywar wlewamy z powrotem do rondla, solimy do smaku, wkładamy do niego gałeczki rybne i gotujemy 20 minut.Do miseczek wkładamy ugotowane warzywa, gałeczki rybne i po łyżeczce śmietany, zalewamy zupą i posypujemy posiekaną natką.Do zupy możemy podać kromki białej, chrupiącej bułki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...