Składniki:
- duża płoć
- duży leszcz
- 2 średnie okonie lub karasie
- 2 cebule
- łyżeczka mielonego imbiru
- łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- łyżeczka mielonego białego pieprzu
- liść laurowy
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1/4 szklanki tartej bułki
- jajko
- pęczek włoszczyzny
- pęczek natki pietruszki
- 1 pojemnik śmietany wiejskiej lub jogurtowej
- sól
Sposób przyrządzenia:
Ryby oskrobujemy z łusek, patroszymy, odcinamy głowy, ogony i skrzela, wyjmujemy kręgosłupy wraz z ośćmi, ale ich nie wyrzucamy.Natkę drobno siekamy.Ryby przekręcamy przez maszynkę, dodajemy namoczoną w mleku tartą bułkę, jajko, gałkę muszkatołową, imbir, biały pieprz i natkę.
Formujemy maleńkie gałeczki.Do dużego rondla wkładamy włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, głowy, ogony, skrzela i kręgosłupy rybie wraz z ośćmi, zalewamy trzema litrami wody, gotujemy pod przykryciem ponad godzinę.Przelewamy wywar przez sito, wyjmujemy warzywa.
Wywar wlewamy z powrotem do rondla, solimy do smaku, wkładamy do niego gałeczki rybne i gotujemy 20 minut.Do miseczek wkładamy ugotowane warzywa, gałeczki rybne i po łyżeczce śmietany, zalewamy zupą i posypujemy posiekaną natką.Do zupy możemy podać kromki białej, chrupiącej bułki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz