Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Ryba po żydowsku

Składniki na 4 porcje:
  • 30-40 dag filetów rybnych
  • 2 łyżki oleju (oliwy z oliwek)
  • 2 cebule
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • kilka goździków
  • 1 łyżka rodzynek
  • sól
  • pieprz
Na dużej patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim posiekaną cebulę. Dołóż osuszone filety, podsmaż je, wlej sok, wsyp wszystkie przyprawy, przykryj i duś na małym ogniu, aż ryba będzie miękka (około 10 minut). Pod koniec duszenia wrzuć rodzynki.

Podawaj albo na ciepło - z ziemniakami piure i z gotowaną marchewką lub surówką z marchewki i jabłek, albo na zimno - z pieczywem i surówką z czerwonej kapusty.

Pamiętaj! Aby filety się nie rozpadały, należy obtoczyć je w mące, usmażyć i dopiero wtedy połączyć z zeszkloną cebulą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...