Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Kolorowa galaretka

Składniki na 4 porcje:
  • 2 szklanki wywaru z ryby
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • obrane mięso z ogonów i łbów ryby
  • 4 jajeczka przepiórcze ugotowane na twardo
  • 1/2 czerwonej i żółtej papryki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
    do dekoracji:
  • plasterki cytryny
Zagotuj wywar z sokiem z cytryny, wymieszaj go z żelatyną i zostaw do przestygnięcia. Wsyp koperek i całość zamieszaj. Obrane jajeczka pokrój na ćwiartki. Papryki wrzuć do wrzątku na 3-4 minuty, odcedź, po czym przelej je zimną wodą. Obierz je ze skórki i pokój w cienkie paski.

Do małych salaterek wlej na dno trochę przestudzonego wywaru, ułóż jajeczka. Kiedy zastygną, wlej kolejną porcję wywaru i układaj warstwami mięso z ryby oraz pokrojoną paprykę. Całość zalej resztą wywaru i poczekaj aż zastygnie.

Galaretka będzie się świetnie prezentować, jeśli udekorujesz ją plasterkami cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...