Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Rosół z kurczaka lub cielęciny

Składniki na 6 porcji:
  • 1 kg kurczaka lub cielęciny z kością
  • włoszczyzna
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • kilka ziaren pieprzu
  • sól
Obraną włoszczyznę umyj i umieść w garnku. Dodaj umyte mięso, wlej 8 szklanek zimnej osolonej wody i wrzuć kilka ziaren pieprzu. Wywar zagotuj, po czym zmniejsz płomień i gotuj przez 60-70 minut pod lekko uchyloną pokrywką.

Po 15 minutach gotowania dołóż zrumienioną nad gazem cebulę.

Ugotowany rosół przecedź przez gęste sito. Podawaj z cienkim makaronem, lanymi kluseczkami lub uszkami. Na talerzach obficie posyp zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...