- ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 4 dag drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 3 jaja
- 10 dag margaryny lub masła
- szczypta soli
- tłuszcz do formy
- 1 jajo do smarowania rogalików
- cynamon
- 1 kg truskawek
- 5 łyżek cukru
Utarte z cukrem żółtka dodaj do mąki, wlej rozczyn, mleko, dodaj sól i stopiony tłuszcz. Kiedy ciasto zacznie odstawać od ręki, przykryj je i odstaw.
Teraz przygotuj truskawki: rozgotuj je, odparuj, dodaj do nich cukier i cynamon. Z ciasta rozwałkuj duże placki-koła, pokrój je jak tort, promieniście. Na każdy kawałek połóż łyżkę marmolady. Zwiń rogaliki, ułóż je na blasze, odstaw.
Posmaruj jajkiem, piecz w piekarniku nagrzanym do 180-200°C około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz