Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Rogaliki z truskawkami

Składniki na 16 sztuk:
    ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 4 dag drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 jaja
  • 10 dag margaryny lub masła
  • szczypta soli
  • tłuszcz do formy
  • 1 jajo do smarowania rogalików
  • cynamon
  • 1 kg truskawek
  • 5 łyżek cukru
Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, letniego mleka i mąki, odstaw do wyrośnięcia.

Utarte z cukrem żółtka dodaj do mąki, wlej rozczyn, mleko, dodaj sól i stopiony tłuszcz. Kiedy ciasto zacznie odstawać od ręki, przykryj je i odstaw.

Teraz przygotuj truskawki: rozgotuj je, odparuj, dodaj do nich cukier i cynamon. Z ciasta rozwałkuj duże placki-koła, pokrój je jak tort, promieniście. Na każdy kawałek połóż łyżkę marmolady. Zwiń rogaliki, ułóż je na blasze, odstaw.

Posmaruj jajkiem, piecz w piekarniku nagrzanym do 180-200°C około 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...