- 30 dag ziemniaków
- 2 kajzerki
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 jajo
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- sól
Bułkę pokrój w kostkę, umieść w wysmarowanym łyżką masła naczyniu żaroodpornym, polej olejem i potrzymaj przez 2 minuty w mikrofalówce ustawionej na moc 600 W.
Ostudzone ziemniaki zmiel w maszynce i umieść na stolnicy, przesiej na nie mąkę, wbij jajko, dodaj zrumienione kawałki bułki i szybko wyrób ciasto.
Podłużne, żaroodporne naczynie wysmaruj pozostałym masłem, umieść w nim uformowany z ciasta bochenek, nakryj go przezroczystą folią spożywczą i wstaw na 8 minut do mikrofalówki ustawionej na moc 250 W. Po wyłączeniu mikrofalówki pozostaw w niej ciasto jeszcze na 5 minut.
Knedle podaje się pokrojone w plastry do duszonych mięs lub jako przekąskę do piwa. Niektórzy amatorzy knedli lubią je pogryzać gotowymi grzankami, zwłaszcza tymi z ziołami prowansalskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz