- 500 g małych moreli
- 30 g masła
- 150 g mąki
- 2 jaja
- 2 l wody
- 1 łyżeczka soli
- 100 g bułki tartej
- 3 łyżki cukru pudru
Garnek zdejmij z ognia, ciasto trochę ostudź i dodawaj kolejno jaja, ciasto delikatnie wyrabiaj. Uformuj z niego wałek i podziel go na tyle kawałków, ile jest moreli. Każdy kawałek ciasta spłaszcz ręką i owiń nim morelę. Knedle zostaw na 5 minut, aby nieco obeschły. Następnie zagotuj 2 l wody z solą, włóż knedle i zmniejsz ogień. Knedle gotuj przez 10 minut, nie dopuszczając do wrzenia wody.
Teraz zrumień na maśle bułkę tartą. Knedle wyjmij z wody, osącz, przed podaniem posyp zrumienioną bułką tartą i cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz