Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Knedle z morelami

Składniki na 6 porcji:
  • 500 g małych moreli
  • 30 g masła
  • 150 g mąki
  • 2 jaja
  • 2 l wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g bułki tartej
  • 3 łyżki cukru pudru
Morele umyj, osusz, przekrój na pół i usuń z nich pestki. Zagotuj 1 i 1/2 filiżanki wody, dodaj do wrzątku 2 łyżki masła. Do gotującej się wody wsyp na raz całą mąkę, całość energicznie mieszaj, aż ciasto zacznie się odrywać od dna i utworzy kluskę.

Garnek zdejmij z ognia, ciasto trochę ostudź i dodawaj kolejno jaja, ciasto delikatnie wyrabiaj. Uformuj z niego wałek i podziel go na tyle kawałków, ile jest moreli. Każdy kawałek ciasta spłaszcz ręką i owiń nim morelę. Knedle zostaw na 5 minut, aby nieco obeschły. Następnie zagotuj 2 l wody z solą, włóż knedle i zmniejsz ogień. Knedle gotuj przez 10 minut, nie dopuszczając do wrzenia wody.

Teraz zrumień na maśle bułkę tartą. Knedle wyjmij z wody, osącz, przed podaniem posyp zrumienioną bułką tartą i cukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...