Szukaj przepisów

poniedziałek, 2 lipca 2012

Rogaliki maślane

Składniki:
  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 15 dag mąki
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • tłuszcz do smarowania formy
Masło z cukrem ucieramy na krem, a następnie dodajemy po kolei (ucierając) 1 jajko i 2 żółtka. Wsypujemy przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy miękkie ciasto, które układamy na godzinę do lodówki.
Ze schodzonego ciasta formujemy cienkie wałeczki, zwijamy je w rogaliki, układamy na natłuszczoną blachę i smarujemy robitym jajkiem.
Pieczemy 10-12 minut w średnio nagrzanym piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...