- 4 jajka
- 3 łyżki cukru
- 8 łyżek mąki
- 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 10 dag rodzynek
- 5 dag fig
- 10 dag migdałów
- 5 dag orzechów
- 1 łyżka posiekanej smażonej skórki pomarańczowej lub z paczki
- 1/2 laski wanilii
- masło do wysmarowania pergaminu
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na pulchną masę. Ubijając dodajemy kolejno po łyżce mąkę. Sypiemy ją po ściankach miski.
Ubite ciasto łączymy z bakaliami, które również wsypujemy powoli po ściankach naczynia.
Porcjujemy do foremek wyłożonych folią aluminiową lub pergaminem wysmarowanym masłem. Wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180C. Pieczemy, aż ciasto zrumieni się na lekko złoty kolor.
Upieczone keksy pozostawiamy w foremkach. Gdy wystygną, można je przechowywać owijając możliwie szczelnie w folię lub pergamin. Keks pieczemy w jak najwęższych, długich foremkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz