Szukaj przepisów

poniedziałek, 2 lipca 2012

Keks biszkoptowy

Skladniki:
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 10 dag rodzynek
  • 5 dag fig
  • 10 dag migdałów
  • 5 dag orzechów
  • 1 łyżka posiekanej smażonej skórki pomarańczowej lub z paczki
  • 1/2 laski wanilii
  • masło do wysmarowania pergaminu
Mąkę przesiewamy przez sito. Rodzynki i figi myjemy i osączamy. Migdały sparzamy i pozostawiamy na 10 minut a następnie czyścimy ze skórek i siekamy drobno razem z orzechami. Figi drobno kroimy. Wszelkie bakalie po wymieszaniu oprószamy posiekaną mąką
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na pulchną masę. Ubijając dodajemy kolejno po łyżce mąkę. Sypiemy ją po ściankach miski.
Ubite ciasto łączymy z bakaliami, które również wsypujemy powoli po ściankach naczynia.
Porcjujemy do foremek wyłożonych folią aluminiową lub pergaminem wysmarowanym masłem. Wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180C. Pieczemy, aż ciasto zrumieni się na lekko złoty kolor.
Upieczone keksy pozostawiamy w foremkach. Gdy wystygną, można je przechowywać owijając możliwie szczelnie w folię lub pergamin. Keks pieczemy w jak najwęższych, długich foremkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...