Szukaj przepisów

poniedziałek, 2 lipca 2012

Waniliowe obwarzanki

Składniki:
  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka śmietany
  • 25 dag masła
  • 20 dag drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 startej gałki muszkatałowej
  • 1-2 jajka 
  • 2 torebki cukru wanilinowego
  • 2-3 łyżki cukru
  • tłuszcz
Mąkę siekamy z tłuszczem, dodajemy drożdże roztarte ze śmietaną, sól i gałkę muszkatołową.
Wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Pozostawiamy je na około 15 minut do wyrośnięcia.
Z ciasta formujemy cieniutkie wałeczki, z których splatamy małe obwarzanki. Maczamy je w rozbitych jajkach, cukrze wanilinowym i układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem.
Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku na rumiano. Podajemy po ostygnięciu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...