- ciasto:
- 45 dag mąki
- 4 dag drożdży
- 2 łyżki oleju
- sól
- wierzch:
- 25 dag mięsistych pomidorów
- 15 dag wędzonej szynki
- 1 cebula
- 15 dag żółtego sera (np. cheddara lub goudy)
- po 1 kawałku papryki żółtej i czerwonej
- keczup
- oregano lub przyprawa do pizzy
- sól
Teraz obierz cebulę i pokrój ją w cienkie plasterki. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w talarki (nie zapomnij o usunięciu pestek). Ser pokrój na niezbyt grube plastry lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Paprykę pokrój w krótkie słupki. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na niezbyt gruby (0,5-1 cm) placek i ułóż go w dużej natłuszczonej blasze (lub w dwóch okrągłych formach o średnicy około 25 cm).
Posmaruj placek trzema łyżkami keczupu, ułóż na nim plastry szynki, a także cebulę wymieszaną z pomidorami i paprykę. Posyp oregano i żółtym serem.
Wstaw do gorącego (180°C) piekarnika i piecz 25 minut. Podawaj z keczupem i surówką z sałaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz