Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Pizza ze szprotkami

Składniki:
    ciasto:
  • 40 dag mąki
  • 1 szklanka wody
  • 2 dag drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
    wierzch:
  • 20 dag świeżych lub wędzonych szprotek
  • 25 dag pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 dag kaparów
  • 12 dag żółtego sera gouda
  • 4 łyżki oleju
  • pieprz
  • sól
Przygotuj ciasto drożdżowe, po czym odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Pomidory sparz i obierz ze skórki, a następnie pokrój i uduś w 2 łyżkach oleju. Na koniec dodaj zmiażdżony czosnek. Świeże szprotki oczyść, usuń łby i ości.

Ciasto rozwałkuj i ułóż w wysmarowanej tłuszczem formie. Dokładnie posmaruj olejem i ułóż na nim cienkie plasterki żółtego sera. Ciasto polej teraz masą pomidorową, następnie ułóż szprotki, posyp solą i pieprzem. Udekoruj opłukanymi kaparami.

Po wyrośnięciu ciasta, po około 20 minutach - pizzę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...