- ciasto:
- 40 dag mąki
- 1 szklanka wody
- 2 dag drożdży
- 2 łyżki oleju
- tłuszcz do wysmarowania formy
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- wierzch:
- 20 dag świeżych lub wędzonych szprotek
- 25 dag pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 4 dag kaparów
- 12 dag żółtego sera gouda
- 4 łyżki oleju
- pieprz
- sól
Ciasto rozwałkuj i ułóż w wysmarowanej tłuszczem formie. Dokładnie posmaruj olejem i ułóż na nim cienkie plasterki żółtego sera. Ciasto polej teraz masą pomidorową, następnie ułóż szprotki, posyp solą i pieprzem. Udekoruj opłukanymi kaparami.
Po wyrośnięciu ciasta, po około 20 minutach - pizzę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz