- ciasto:
- 40 dag mąki
- 3 dag drożdży
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki oliwy
- 10 dag masła
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- tłuszcz do formy
- wierzch:
- 6 jaj ugotowanych na twardo
- 6 papryk
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki tłuszczu
- 2 pomidory
- 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
- 1 puszka koreczków anchois
- 20 dag żółtego sera tylżyckiego
- 1 puszka tuńczyka
- natka pietruszki
- bazylia
- sól
Obrany i posiekany czosnek i cebulę podsmaż, dodaj koncentrat pomidorowy, i duś do odparowania nadmiaru wody. Teraz dodaj przyprawy. Masę rozsmaruj na cieście, na niej ułóż przygotowane plasterki pomidorów, cząstki jaj ugotowanych na twardo, kawałki rozdrobnionego tuńczyka, koreczki anchois oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę.
Na koniec pizzę obficie posyp startym żółtym serem i piecz w gorącym piekarniku 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz