Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Pizza warzywna

Składniki na 8 porcji:
    ciasto:
  • 1 czubata szklanka mąki
  • 2 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
    nadzienie:
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 10 dag żółtego sera
  • 4 obrane pomidory
  • 4 cebulki dymki
  • 10 strączków zielonej fasolki z puszki
  • 2 marchewki średniej wielkości
  • 1/2 łodygi selera naciowego
  • 1 mała cukinia
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka tymianku
  • jarzynka
  • świeżo mielony pieprz
  • sok z cytryny
  • 1/2 łyżeczki sosu worcester
W przygotowanej na stolnicy mące zrób zagłębienie, wsyp w nie pokruszone drożdże i cukier, wlej letnią wodę i odstaw na 30 minut. Po upływie tego czasu dodaj sól i oliwę (łyżka) i wyrób gładkie ciasto. Rozwałkuj je teraz na okrągły placek i przełóż do natłuszczonej formy. Wierzch posmaruj pozostałą oliwą i koncentratem pomidorowym, przykryj plasterkami pomidorów.

Warzywa oczyść, pokrój i zeszklij na oliwie (5 łyżek). Podczas smażenia podlewaj białym winem, na koniec dodaj jarzynkę, przyprawy, sok z cytryny i sos worcester. Duś około 10 minut. Uduszone warzywa ułóż na cieście, posyp startym serem i wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C) na 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...