- ciasto:
- 1 czubata szklanka mąki
- 2 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki letniej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- nadzienie:
- 5 łyżek oliwy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 10 dag żółtego sera
- 4 obrane pomidory
- 4 cebulki dymki
- 10 strączków zielonej fasolki z puszki
- 2 marchewki średniej wielkości
- 1/2 łodygi selera naciowego
- 1 mała cukinia
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka tymianku
- jarzynka
- świeżo mielony pieprz
- sok z cytryny
- 1/2 łyżeczki sosu worcester
Warzywa oczyść, pokrój i zeszklij na oliwie (5 łyżek). Podczas smażenia podlewaj białym winem, na koniec dodaj jarzynkę, przyprawy, sok z cytryny i sos worcester. Duś około 10 minut. Uduszone warzywa ułóż na cieście, posyp startym serem i wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C) na 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz