Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Pilaw owocowy

Składniki:
  • 2 szklanki długoziarnistego ryżu
  • (najlepiej pół na pół z dzikim lub brunatnym)
  • 80 dag miąższu dyni
  • 2 zielone papryki
  • 20 dag pestek dyni
  • 15-20 dag suszonych moreli
  • 10 dag brązowego cukru
  • 6 łyżek oliwy
  • zmielone goździki
  • cynamon
  • sól
Rozgrzej 2 łyżki oliwy w głębokim rondlu, a następnie dodaj starannie opłukany i odsączony ryż, wymieszaj tak, aby cały był pokryty oliwą. Teraz wlej 4 szklanki wody (2 razy więcej niż ryżu), a gdy zacznie wrzeć, lekko posól, po czym zmniejsz ogień i gotuj dotąd, aż prawie cały płyn się wchłonie.

Ryż wymieszaj z cienko pokrojonymi morelami (wcześniej je namocz) i paprykami oraz połową pokrojonego w kostkę miąższu dyni. Dodaj cukier, przyprawy i uprażone pestki dyni. Przełóż do natłuszczonego żaroodpornego naczynia, posyp pozostałymi kawałkami dyni, skrop resztą oliwy i wstaw do nagrzanego piekarnika na 40-60 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...