Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Korzenna sałatka śledziowa

Składniki:
  • 4 filety ze śledzi
  • 10 marynowanych śliwek
  • 1 marynowana gruszka
  • 2 łyżki marynowanych cebulek perłowych
    sos:
  • 3 łyżki octu ze śliwek
  • 2 łyżki łagodnej musztardy
  • 1 1/2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
Wszystkie składniki sosu bardzo dokładnie wymieszaj. Śledzie namocz w zimnej wodzie (2 godziny), a następnie osusz, pokrój na paski szerokości 1,5-2 cm, polej sosem i odstaw na 4-5 godzin.

Gruszkę pokrój w kostkę, śliwki na ćwiartki. Owoce i cebulki dodaj do śledzi, a całość dość dokładnie wymieszaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...